Projektový den o kakau a čokoládě

Víte, jak se dělá kakao? A jak čokoláda? Kde se vypěstuje nejvíc kakaových bobů a jak chutnají? My díky projektovému dni už máme odpovědi na mnoho našich otázek týkajících se kakaa a čokolády. Z grafu jsme vyčetli, že nejvíc kakaových bobů se pěstuje kolem rovníku a nejvíc čokolády na jednoho obyvatele se sní ve Švýcarsku - až 9 kg za rok. V textu jsme se dočetli, že se díky rostoucí poptávce vypalují deštné pralesy a zakládají nové kakaovníkové plantáže. Pokud byste chtěli proti tomuto trendu bojovat, přečtěte si jako my obaly různých čokolád. Zjistíte na nich, že některé firmy zpracovávají jen takové kakaové boby, které vyrostly na certifikovaných plantážích se značkou 100% udržitelnosti. Záleží tedy na nás, zda koupí právě takové čokolády podpoříme zemědělce v dalekých zemích.

V rámci informatiky jsme získané informace zpracovali do plakátu v textovém editoru Canva, ve kterém jsme právě učíme pracovat.

Aby nezůstalo jen u teorie, tak jsme i ochutnávali - nejprve pražené kakaové boby a kakové máslo, pak různé druhy čokolády. Závěr byla sladká tečká - horká čokoláda a jednoduchý dezert z jogurtu, piškotů a nastrouhané čokolády.