Představujeme „Zdravou školní jídelnu“ při ZŠ T. G. Masaryka ve Studénce

Málokdo si uvědomuje, že český systém školního stravování nám může závidět celý svět.

Tento systém byl v roce 2014 doplněn o projekt „Zdravá školní jídelna“, na kterém se podílíStátní zdravotní ústav Praha a tým hygieniků a je podporován Ministerstvem zdravotnictví ČR.

V současné době je do projektu z celé ČR zapojeno 224 jídelen a 86 s certifikátem. V roce 2016 jsme certifikát „Zdravá školní jídelna“ získali i my. V současné době jsme v Moravskoslezském kraji pouze dvě certifikované jídelny. Hlavním předpokladem správného fungování zdravé školní jídelny je respektování náročných kritérií při přípravě zdravých a chutných pokrmů pro dětského strávníka. Těmito kritérii jsou především:

  1. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše, tj. nutriční vyvážení jednotlivých druhů potravin – masa, luštěnin, ryb, mléka a mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, brambor, tuků a cukrů.
  2. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.
  3. Zákaz používání polotovarů.
  4. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka.
  5. Používání regionálních produktů (od místních farmářů).
  6. Používání čerstvých a sezonních potravin.
  7. Pitný režim s nabídkou neslazených nápojů.
  8. Podpora správných stravovacích návyků dětí a zvyšování výživové gramotnosti.
  9. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny.
  10. Komunikace jídelny s rodiči, pedagogy i žáky.

V současné době vaří naše jídelna denně kolem 670 hlavních jídel. Z tohoto počtu největší podíl (cca 550 strávníků) tvoří žáci studéneckých mateřských škol a samozřejmě žáci naší školy. Jídla tedy musí splňovat přísná kritéria i těch nejmenších strávníků. Pro žáky mateřských škol se v rámci spotřebního koše připravuje cca 270 ranních přesnídávek a stejný počet odpoledních svačinek včetně pitného režimu. V rámci doplňkové činnosti nabízíme zdravé dopolední svačinky i žákům naší školy.

Počet strávníků (cca 80) v nemalém měřítku doplňují i zaměstnanci mateřských škol a naší základní školy.

O tom, že vařit se dá chutně a přitom zdravě, svědčí i velký zájem z řad veřejnosti. Tuto zdravou a nutričně vyváženou stravu rozváží v rámci sociálních služeb svým klientům Charita Studénka. Rovněž vaříme i pro Domov NaNovo a Lesní klub Šakalík. Dalších téměř 80 strávníků tvoří jednotlivci nebo zaměstnanci soukromých firem.

Naše práce je velmi náročná, při tvorbě jídelníčku musíme zohlednit široké spektrum strávníků – od dvouletých dětí v mateřských školkách až po seniory. Je obzvláště složité skloubit a zkoordinovat přípravu jídelníčku pro MŠ a následnou přípravu a vývoz stravy i nápojů na jednotlivé výdejny v MŠ (8 výdejen). 

Z čeho a co vaříme?

Děti a ostatní strávníci mají možnost ochutnat i suroviny, které nejsou běžnou součástí jejich domácího jídelníčku. Při nákupu potravin upřednostňujeme regionální dodavatele, pěstitele a farmáře.  

Vaříme z různých druhů mas – kuřecí, krůtí, králičí, vepřové, hovězí, kachní. Zařazujeme i různé druhy ryb - platýz, hejk, okoun, více druhů tresky, losos. Maso nakupujeme s důrazem na kvalitu a z českých chovů, ryby v top kvalitě.

Důležitou součástí jídelníčku jsou různé druhy luštěnin – žlutý a zelený hrách, fazole- bílé, purpurové, Adzuki, Mungo, fazole černé oko,  čočka - velkozrnná, červená, černá a francouzská, cizrna a také používáme luštěninové mouky.

Pokrmy doplňují různé přílohy a vložky či zavářky jako je rýže (dlouhozrnná, kulatozrnná, parbolied, jasmínová, basmati, barevná-divoká), těstoviny (semolinové, rýžové), kuskus, celozrnný kuskus, bulgur, kroupy, jáhly, pohanka, obilné vločky a brambory. Knedlíky vaříme z přidáním celozrnné a špaldové bio mouky od soukromého bio farmáře.

Soukromý dodavatel pečiva nám garantuje kvalitu dodržováním tradičním postupů výroby na základě přírodních kvásků. Běžné pečivo je postaveno na základu bez „éček“.  Do jídelníčku zařazujeme kromě bílého pečiva také žitné, celozrnné a vícezrnné.

Z mléčných nápojů a výrobků mohou děti ochutnat karo, bílou kávu (meltu), kakao, mléko se skořicí, námi udělaná jogurtová mléka, jogurty, tvarohy či jiné dezerty, pudinky, mléčné rýže, různé druhy obilných kaší vlastní výroby.

Jako základ pro výrobu pomazánek používáme tvarohy, čerstvé sýry (Žervé, Lučina) a másla.

Samozřejmostí každého oběda či svačiny je zelenina (různé druhy salátů, tepelně upravená, zeleninové přízdoby) nebo ovoce a ovocné saláty, které si vždy připravujeme čerstvé.

K dochucování pokrmů se používají především bylinky a koření (petrželová nať, pažitka, kopr, bazalka, oregano, italské byliny, kari, kurkuma, libeček, česnek, cibule, rozmarýn, tymián, skořice, pepř, perníkové koření, zázvor apod.)

Pitný režim zajištujeme rozmanitou nabídkou nápojů. Džusy připravujeme z kvalitních ovocných či zeleninových koncentrátů, čaje mají pestrou kombinaci bylin a ovoce z lokálních zdrojů. Děti v ZŠ mají vždy možnost si dát i neslazený nápoj, který je ochucen např. citrónem, pomerančem či jiným ovocem, zázvorem, zeleninou, bylinkami (máta, meduňka).

Cílem projektu „Zdravá školní jídelna“ a tedy i té naší je, aby děti v dnešní uspěchané době jedly zdravěji, chutnalo jim, získaly správné stravovací návyky a zvýšily výživovou gramotnost. Podmínkou úspěchu je vzájemná spolupráce a komunikace s pedagogy i rodiči. V loňském školním roce jsme pro rodiče i pedagogy zorganizovali besedu o trendech ve výživě dětí s odborníkem ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Součástí byla i ochutnávka jídel nabízených dětem ve školní jídelně, která u zúčastněných měla velmi pozitivní ohlas. Proto i do budoucna plánujeme organizovat další besedy a ochutnávky našich pokrmů s cílem zapojit nejen žáky, pedagogy a rodiče, ale i zájemce z řad široké veřejnosti.

Jsme rádi, že i přes zastaralé vybavení školní kuchyně jsme schopni uspokojovat potřeby všech věkových kategorií ve Studénce.

Marie Rucká a kolektiv školní jídelny