TURISŤÁK

Ve dnech 28. – 30. 5. se naše „osmička“ zúčastnila tradičního turistického kurzu. Ve Starém Městě pod Sněžníkem nás hned po příjezdu přivítal déšť. Vítaným programem tedy byla exkurze ve firmě PROBIO, ve které jsme si důkladně prohlédli nejen jediný bezlepkový mlýn v Evropě, ale také ostatní prostory zpracovávání a výroby biopotravin a dozvěděli se zajímavé informace o historii a zpracování obilovin a jiných plodin. Ubytování v horské chatě Návrší nám poskytovalo chvíle odpočinku a pohody s výhledem na panorama Hrubého Jeseníku s dominantou Pradědu. Druhý den jsme prověřili své síly při výšlapu kolem pramene řeky Moravy na Králický Sněžník, kde jsme se setkali s hustou mlhou a silným větrem. Vskutku se vyplatilo řádně se obléci, ve 3°C přišla vhod i zimní bunda, čepice a rukavice. Na tento den budou mnozí vzpomínat nejen díky krásám přírody, ale také kilometrům, které měli večer v nohách. Třetí den jsme si vychutnali výhledy z lanovky na Šerák i při sestupu přes Obří skály. Občerstvili jsme se na Ramzové, kde se mnozí povozili na minikárách. Druhý den se krásně vyčasilo a sluníčko nás provázelo po zbývající čas kurzu. Čtvrtý den byl sice dnem návratu, ale my si ho řádně užili na raftech při plavbě po řece Moravě z Hanušovic do Rudy nad Moravou. Odtud už jsme pokračovali vlakem až domů do Studénky.

A jak na „turisťák“ vzpomínají účastníci z řad osmáků?

Při vzpomínce na TURISŤÁK si vybavím: naši chatu, pokoj a kamarády, túry, hodně zážitků, kolektivní zábavu, velké kopce, Králický sněžník a spoustu vzpomínek, chůzi po horách a večerní zábavu, mě jako háčka, táborák, rafty, hodně krav,  …

Pobavilo mě: výkřiky hrůzy na lanovce, koupání některých spolužáků v řece, jak jsme byli druhý den všichni unavení

Poprvé: plavba na raftech, sjíždění jezu, výšlap na Králický Sněžník, jsem byla na Obřích skalách, jsem válel sudy z kopce, jsem ušla/ušel tolik kilometrů za jeden den!

Nikdy asi nezapomenu na: asi 30 km za jeden den, táborák – nejlepší, nezapomenutelné chvíle, celou akci, spoustu zábavy, koupání v oblečení ve studené vodě, nejlepší školní akci, stezku pod Králickým Sněžníkem, spoustu zážitků s tou nejlepší třídou.

Celkové hodnocení akce: 10 – 11 z deseti!

Mgr. Karla Dubná a kolektiv osmáků