Tým z TGM zvítězil!

Příběhy našich sousedů jsou vzdělávacím projektem neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Mají za úkol pod vedením svého učitele a za podpory koordinátora z Post Bellum vyzpovídat pamětníka, natočit jeho celoživotní vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. A právě do tohoto projektu se zapojila pětice žáků z 8. třídy: Natálie Kožárová, Filip Černý, Václav Křivák, René Kaňa a František Klos, kteří spolupracovali s paní Janou Ottovou. Z naší vzájemné spolupráce vznikly dvě audio reportáže. První se týkala bratrance paní Ottové, Františka kardinála Tomáška, a druhá Josefa Huba, strýce paní Ottové, který byl za 2. světové války členem odbojové organizace Obrana národa. Za svou činnost byl v koncentračním táboře popraven. Právě tento příběh, ale i další životní peripetie paní Ottové, představil školní tým na veřejné prezentaci v aule radnice v Novém Jičíně 24. 6. 2019. Odborná porota vybírala z pětice příběhů (čtyři další vytvořili na základních školách v Novém Jičíně) a jako nejlepší vyhodnotila projekt, který vznikal čtyři měsíce na TGM.

Nejen naše reportáž, ale všechny žákovské výstupy z projektu Příběhy našich sousedů jsou publikovány na stránkách www.pribehynasichsousedu.cz. Jedním z cílů projektu, kromě zpřístupnění historie žákům tou nejpřirozenější formou – rozhovorem s pamětníkem, je i navázání mezigeneračních vztahů, protože spolupráce žáků a pamětníka je obohacující pro obě strany. I náš tým měl obavy z prvního setkání s paní Ottovou, která jim však svým energickým postojem k životu vymazala představy o tom, jak vypadá český důchodce.

Do současnosti vzniklo už 1184 příběhů a do projektu se zapojilo 95 měst v celé České republice. Jsme rádi, že jsme se mohli také zúčastnit, a vítězství už bylo jen takovou třešničkou na dortu.

Mgr. Marcela Svatošová

 

Odkaz na audio z archivu Českého rozhlasu

Odkaz na reportáž TV Odra (čas 2:10 - 4:37)