Beseda s odborníkem - návykové látky

Ve čtvrtek 14. 3. 2019 jsem se spolu s dalšími rodiči zúčastnila zajímavé besedy, která byla věnována vztahu dětí k návykovým látkám. Přednášku si pro nás, rodiče žáků 1.-9. tříd, připravil Bc. Alexandr Dresler, odborník v oblasti prevence sociálně patologických jevů, tedy nežádoucích jevů ve společnosti.

Saša se dlouhodobě věnuje poradenské a lektorské činnosti. Má praxi i přímo z terénu s lidmi, kteří se závislostí nebo s návykovými látkami mají problémy. Ve svém povídání tak vycházel jak ze svých praktických zkušeností terénního pracovníka a terapeuta, tak z různých statistik, statí a teorie. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí, některá data a čísla jsou však alarmující. Například to, že ČR zaujímá v rámci Evropy prvenství v oblasti konzumace marihuany mladistvými. Byla jsem překvapená, nakolik se problematika drog a alkoholu přesunula ze středoškolských lavic do základních škol.

Je třeba toto riziko vnímat, nepodceňovat je a brát jej vážně. Jako rodiče přece všichni chceme pro své děti jen tu nejlepší budoucnost.

Za možnost účastnit se této besedy bych ráda panu Dreslerovi i škole velice poděkovala. 

Šárka Hermanová