Jarní úklid mezi poli – Den první a druhý

V úterý 19.3. a ve středu 20.3. odpoledne jsme se s žáky ochotnými vysbírat z přírody to, co tam jiní naházeli, loučili se zimou a vítali jaro. S dětmi jsme se v jejich volném čase vydali směr Trávníky a posbírali odpadky podél cesty, v zámeckém parku a pak mezi poli. Ušli jsme několik kilometrů, strávili několik hodin na čerstvém vzduchu, popovídali si, vydali se třemi směry a u toho nasbírali 14 pytlů odpadu, z toho vytřídili 1 pytel čistějšího plastu a plechovek a 1 pytel skla. Mimoto jsme našli pneumatiku, několik plastových kýblů a podobného haraburdí. Největší radost způsobil tenisák – na zpáteční cestě si bylo s čím hrát! 

Zájem a nadšení žáků pomoci mi vyčistit úsek, kterým jezdím na kole do práce, byl větší, než jsem čekala, a samy děti navrhovaly akci zopakovat či dělat pravidelně. A tak jsem se rozhodla strávit úklidem ještě jedno odpoledne a zaměřit se na okolí vlakové zastávky Studénka-město a meze podél trati. Vyjde-li nám počasí, půjdeme v pátek 29. března v 15 h. Společně toho můžeme dokázat víc než každý sám. 

Velmi děkuji za účast, milou společnost a pomoc Katce, Natce, Verči, Nikči, Dankovi a Terce z 5. A; Tomovi, Kubovi, Radimovi, Láďovi a Bei ze 6.A; Vojtovi, Mikuláši, oběma Bárám, Káji, Markétě a Wandě ze 6.B; Filipovi ze 7.B a p. učitelce N. Šoukalové. 

Z reakcí dětí:

„Bylo super, že jsme se takhle všichni sešli a udělali něco pro přírodu.“ (Barča Š.)

„Líbilo se mi to. Nikdy by mě to nenapadlo, že něco takového můžeme udělat. Přijde mi to hezké a byla to sranda.“ (Marki)

„Podle mě bylo moc pěkné, že jste to zorganizovala, že se hodně lidí přihlásilo a že byla taková sranda.“ (Barča B.)

„Udělali jsme dobrý skutek a vysbírali odpadky v lese a v příkopech.“ (Katka)„Aspoň něco užitečného děláme; lepší než čučet na bednu.“ (Tom) 

Mgr. Zuzana Bzonková