Adventní jarmark

Rok se s rokem sešel a ve čtvrtek 29. listopadu proběhl na naší škole tradiční adventní jarmark. V něčem jsme se drželi osvědčených tradic, v něčem byl ten letošní jarmark jiný a netradiční. Nově proběhlo slavnostní zahájení samotné akce v prostoru „Pod hruškou“ na školní zahradě. Jako každý rok všechny přítomné potěšili naši nejmenší s milým kulturním vánočním pásmem. Stejně jako vloni to pořádně roztančili a rozproudili naši žáci-členové tanečního kroužku Rytmix pod vedením skvělého showmena Patricka. A pak již přišel ten správný čas pro rozsvěcení vánočního stromku, na který se všichni přítomní vždy těší.

Následně jsme se rozešli do připravených adventních dílen, které promysleli a organizačně zajistili naši vyučující ve třídách školy netradičně vánočně a svátečně vyzdobených v duchu trikolóry. Tím jsme si připomněli stoleté výročí naší republiky. V dílnách si žáci i jejich rodiče mohli vyrobit nejrůznější drobnosti a dekorace pro nastávající vánoční čas. Někteří se pustili do zdobení dřevěných krabiček na drobnosti, výroby vánočních svíček, andělíčků z enkaustiky, jiní vyráběli drobné ozdoby z ořechových skořápek, papírové andělíčky, vločky z lékařských špachtlí či vánoční textilní dekorace v podobě stromečků z textilu. Pro ty, kteří dali přednost již hotovým výrobkům, byly nachystány svícny, vánoční vazby, adventní věnce a keramika.

Ve školní jídelně slavnostně vyzdobené nádherným betlémem a vánočními dekoracemi bylo přichystáno bohaté občerstvení z teplé i studené kuchyně včetně osvědčeného punče. Na školní zahradě se podávaly grilované klobásy v režii tatínků ze spolku rodičů.

Součástí akce byl i prodej knih, které stejně jako vloni mohli rodiče zakoupit a věnovat škole, popřípadě svým dětem doma pod stromečkem. Darované knihy slouží v třídních knihovničkách či v dílnách čtení všem žákům.

Závěrem bychom rádi poděkovali panu Chromečkovi a všem ostatním, kteří se podíleli na tvorbě překrásného Betlému. Ten bude celý prosinec zdobit naší školní jídelnu.

Tradičně náš adventní příspěvek zakončujeme vhodným citátem. Letos  jsme  vybrali ten, který charakterizuje naši snahu o zkulturnění školních prostor pro naše žáky.

 

Dokonalost dárku spočívá v jeho vhodnosti, nikoli v jeho hodnotě. Charles Dudley Warner 1829-1900.

Za kolektiv učitelů a žáků ZŠ TGM Mgr. Martina Štěpánová